"Hvis klær kunne fortelle" 21.mars 2022

Utstillingen «Hvis klær kunne fortelle» er en dokumentasjon om seksuelle overgrep, vold og omsorgssvikt mot barn. Gjennom klær, dukker, bøker og andre gjenstander som har tilhørt små utsatte barn fortelles historier om lengsel etter beskyttelse. Alt som fortelles er autentisk og sant, og bringer tilskuerne så nær utsatte barn som det er mulig. Utstillingene har vandret Norge rundt siden 2012, og hundretusenvis har derfor fått anledning til å se den. I 2022 feires 10 års jubileet med kickstart i Lyngdal.

Mandag 21.mars møttes vi på kulturhuset i Lyngdal til jubileumsutstilling og festforestilling knyttet til vandreutstillingen "Hvis klær kunne fortelle" i regi av nettverket reddesmå.no.

Vi startet kvelden kl.18.00 med å rusle rolig rundt i den sterke utstillingen. Der fikk vi se originale barneklær og effekter stilt ut sammen med sitater og virkelige fortellinger om vold og overgrep mot disse barna. En utstilling som er 10 år og har hatt over 200.000 besøkende. 


Kl.19.00 fikk vi en flott og lang forestilling i den store salen på Lyngdal kulturhus. Hele forestillingen ble streamet digitalt og kan ses i opptak her.

Det var musikalske innslag ved vokalist Tone Martha Sødal og pianist Jon Harald Balsnes. Forestillingen ble ledet av Marianne fra Lyngdal kommune og åpnet med en rørt ordfører Jan Kristensen som var stolt over at Lyngdal var valgt ut til denne jubileumsutstillingen. 


Familieterapeut Øyvind Aschjem, initiativtaker for utstillingen, ledet kvelden videre og krediterte også sin samarbeidspartner Siri Søftestad som ikke kunne delta. Han holdt et langt innlegg om bakgrunnen for utstillingen krydret med egen sang og sitater fra bildeboken Sinna Mann skrevet av
Gro Dahle og illustrert av Svein Nyhus. Et viktig budskap er:

  • Det er aldri barns skyld.
  • Vær snill.


Etterpå fulgte en panelsamtale med voksne ressurser som selv har opplevd overgrep: Marius Bråtelund (som nå var ansvarlig for å følge vandreutstillingen) og Guro Torhildsdatter. Panelsamtalen ble ledet av Birgit Amalie Nilsen fra Arkivet fredssenter.

Kvelden ble avsluttet med to flotte innlegg fra virksomhetsledere Ingrid Alden og Anne. Ingrid påpeker viktigheten av lytting og det å lytte bak ordene, være mottakelige, nærværende voksne som må lytte med heile kroppen. Alle barn har rett til å være trygge! Anne forteller om Helsestasjonen sitt
arbeid, hvordan de informerer og følger opp. Og minner oss om at vi må tåle ulik adferd hos barn, ikke reagere med sinne.
 
Gavedryss og vuggesang til avslutning, og gode ord til omtanke også for alle ukrainske barn.

Ingrid sa mye klokt.